MANUSCRIPTRECENSIE
Bert Bakker
DAL VAN DE WONDEREN

Bert Bakker is niet nieuw op de schrijfvloer. Hij werd al eerder opgemerkt door de literaire 'cast'. In '91 debuteerde hij in Hollands Maandblad, ook publiceerde Bakker in Hjir, Farsk en Ensafh. Hij won 'De Brandende Pen 2007' en uitgeverij Noordboek bracht zijn eerste bundel verhalen uit.

Dal van de Wonderen begint met iets wat de meesten van ons wel kennen: een decor in de stromende regen. Maar het is een Frans decor waar eigenlijk de zon hoort te schijnen. Het watergeweld brengt direct een bepaalde spanning over. De lezer voelt dat er hier iets gebeuren gaat. Die verwachting groeit wanneer door de enorme regenoverlast de riolen overstromen, het verkeer stil komt te liggen en tot overmaat van ramp de elektriciteit ook uitvalt. Louise Orange, strafpleiter, ontvangt tijdens die stortvloed een manuscript en een dagvaarding. Bij kaarslicht ontdekt hij dat het manuscript een soort kookboek met verhalen is. Hij is dol op lekker eten. Water is de rode draad die door het verhaal heen loopt maar de kronkelende, steeds drogere bedding die de lezer volgt, blijkt vol verrassingen.

Ondanks de ietwat trage verteltrant wakkert Bakker zeker genoeg nieuwsgierigheid aan om verder te lezen. De strafpleiter vertelt in een lange monoloog veel over zichzelf zonder dat de lezer de kans krijgt zelf te ontdekken wie Orange precies is. Bakker zou het als uitdaging kunnen zien om deze informatiebult voornamelijk tot uitdrukking te laten komen tijdens zijn ontmoetingen met gedagvaarde en de getuigen uit het manuscript en vooral tijdens de actiemomenten en dialogen. Orange is, ondanks dat de zaak kansloos lijkt, toch getriggerd en neemt tegen beter weten de zaak aan.

Het manuscript Dal van de Wonderen wordt stukje bij beetje prijsgegeven en zo ontdekt de lezer wat er aan de hand is in het gebied waar de zieke Maria haar restaurant heeft en waar de mensen wegtrekken vanwege de waterproblematiek. Orange neemt een besluit en trekt naar het gebied voor onderzoek om veldwerk te doen. De tijd dringt vanwege de op handen zijnde rechtszaak.

Originaliteit, plot en wendingen zijn prima. Bakker heeft met Dal van de Wonderen goed materiaal in handen.

 

Team Het Manuscript

// Webpodium van Bert Bakker »
 

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009

 


Bert Bakker

Dal van de wonderen

 

Bert Bakker

 

Beste Manuscript 2009
Beste Manuscript 2009
Uitgeverij Het Manuscript

Topauteur

 


Beste Manuscript 2009

Uitgeversdeur

 


Het Manuscript 2009

 

Fotografie Big Bang Express

Meer info?
Surf naar...

Het Manuscript - www.hetmanuscript.org

Dal van de wonderen

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009

 


Internationaal
Beste Manuscript 2009
De typemachine ratelt gekkepraat