WEBPODIUM
Bert Bakker
DAL VAN DE WONDEREN

| Achterflaptekst |

In een typisch Frans dorpje, in de bergen aan de Côte d'Azur, baat Maria al jaren lang een restaurant uit. Zij bereidt streekgerechten volgens de klassieke regionale keuken: 'La cuisine Niçoise'. Ze heeft uitsluitend lokale leveranciers en ze bereidt wat zij aanleveren.

De droogte is echter sterk toegenomen en er wordt veel grondwater aan het gebied onttrokken. De boeren trekken er weg, of zijn al weggetrokken. Bij de laatste verkiezingen is een nieuwe burgemeester gekozen die het waterleidingsbedrijf steunt. Maria's restaurant is een haard van verzet tegen de waterwinning.

De eigenaar van haar restaurant en de caféhouder Mathieu Panini heeft een dagvaarding ontvangen. Hij moet voorkomen bij de rechtbank in Nice. Maria's restaurant is illegaal, er zijn regels overtreden, er zijn geen controles uitgevoerd. Het moet gesloten worden. Panini weet dat hun kansen klein zijn. De rechtbank in Nice is berucht. Hij zoekt steun van een beroemde advocaat uit Grasse, Louis Orange. Orange is een zoon van een verzetsheld. Hij stelt al snel vast dat het een hopeloze zaak is, maar ook dat er iets niet klopt: een al jarenlang 'illegaal' restaurant? Zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Hij besluit de verdediging op zich te nemen en gaat op onderzoek uit. Het manuscript van gedagvaarde, Panini, is daarbij zijn leidraad. Titel: 'Het dal van de wonderen' een ode aan de klassieke Franse keuken. Louis Oranje weet echter niet waar hij aan begint.

| Over de schrijver |

Bert Bakker debuteerde in Hollands Maandblad ('Waar gebeurd', 1991) en publiceerde in de Friese literaire tijdschriften Hjir, Farsk en Ensafh. In 2008 won hij de tweede gedeelde El Hijzra literatuurprijs (van Gennep, 2008). Zijn verhaal 'Een scheepshut' werd genomineerd voor de Brandende Pen 2007, voor het beste korte verhaal in Nederland. Zijn eerste bundel verhalen Ien mei de dingen verscheen bij Noordboek, Friese Uitgeverij, in 2009. Hij is 60 jaar, getrouwd, heeft één dochter en is gepromoveerd in de sociale wetenschappen. Hij werkt aan een nieuwe roman 'Grond, geld, geduld'.
 

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009

 

Lees de recensie!
Klik hier...
Bert Bakker

Dal van de wonderen

 

Bert Bakker

 

Beste Manuscript 2009
Beste Manuscript 2009
Uitgeverij Het Manuscript

Interesse?

 


Mail me!

Beste Manuscript 2009

Topauteur

 


Uitgeversdeur

 


Het Manuscript 2009

 

Fotografie Big Bang Express

Meer info?
Surf naar...

Download certificaat

Dal van de wonderen

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009