MANUSCRIPTRECENSIE
J.J.M. (José) Elshuis
FATAL EXCEPTION

José Elshuis geniet van het lezen van boeken zodanig dat het haar inspireerde om zelf te gaan schrijven. Ze geniet van het schrijfproces maar heeft ook de wens een boek te schrijven dat de lezer zal raken en bekoren. Deze wens lijkt in vervulling te gaan. Ondanks dat er hier en daar nog wat gepolijst kan worden is het een meeslepende roman die je amper weg kan leggen. Fatal Exception of Fatale Uitzondering is de titel die Elshuis haar manuscript gaf.

Elshuis weet al op de eerste pagina haar personage Philomela levensecht neer te zetten. De lezer voelt zelf hoe de schurende schoenrand bij elke stap langs de blaar schuurt. Deze pijn vormt een prachtige metafoor voor de pijn die ze voelt in haar hart omdat ze erachter is gekomen dat 'haar eigen Niek' vreemd gaat. Philomena vindt socialiseren zonde van haar tijd en het toppunt van leeghoofdigheid, want het gaat nooit ergens over, bovendien is het geroddel er niet van de lucht. Maar dit keer blijkt ze zelf onderwerp van gesprek te zijn. 'Arme Philomena en haar overspelige Niek'. Maar wat doet zij met deze kennis over haar man?

Elshuis weet de lezer heel goed te tergen doordat Philomela steeds maar uitstelt om Niek te confronteren met haar kennis over zijn minnares. De schrijfster laat het tweetal zelfs doodleuk samen op vakantie gaan.

-'Als Niek tijdens de woordenwisseling per ongeluk in een oude mijnschacht valt, laat Philomela hem hulpeloos achter. Uren later als ze hem wil bevrijden, blijkt hij verdwenen. Dan begint het.'-

Dit is de kern van een verhaal met een hoog thrillergehalte over trouw en ontrouw, liefde en haat maar vooral over de vraag hoeveel ontrouw ware liefde kan verdragen. Een zoektocht naar de definitie van 'Ware Liefde'. Fatal Exception, een verhaal dat boeit tot de laatste letter.

 

Team Het Manuscript

// Webpodium van José Elshuis »
 

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009

 


J.J.M. (José) Elshuis

Fatal exception

 

J.J.M. (José) Elshuis

 

Beste Manuscript 2009
Beste Manuscript 2009
Uitgeverij Het Manuscript

Topauteur

Beste Manuscript 2009

Uitgeversdeur

 


Het Manuscript 2009

 

Fotografie Big Bang Express
Het Manuscript - www.hetmanuscript.org

Fatal exception

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009