MANUSCRIPTRECENSIE
Adriaan Bos
DE ZONEN VAN SAMUËL

 

Adriaan Bos, filosoof in hart en nieren, is op zoek naar de drijfveren van het individu. Naar zijn zeggen is 'verlangen naar liefde' de grote motor van de mens.

De zonen van Samuël is een roman waarin de hoofdpersoon op zoek gaat naar de zin van het leven.

- Sam richt samen met de Italiaanse wetenschapper Lucca Pacciano een bedrijf op in Italië. Daarin wordt een baanbrekende uitvinding gedaan: een onderhuidse nanochip, die oneindig veel gegevens kan bevatten, mensen overal kan volgen en ziektepatronen kan herkennen en beïnvloeden. In een visioen ziet hij zijn uitvinding als een opmaat naar 2084, een samenleving waarin de mens zijn vrijheid van geest en lichaam verliest. Hij wil zijn uitvinding weghouden van de wereld. Zijn zonen, die hem in het familiebedrijf zullen opvolgen, zien juist goud in de uitvinding en willen die exploiteren.-

Met deze kern heeft Bos een prachtig plot waarmee hij alle kanten uit kan. Bos sleurt de lezer gelijk het verhaal binnen en maakt hem deelgenoot van een aantal zaken waardoor het steeds meer moeite zal kosten om het aan de kant te leggen. Zijn natuurlijke, logische stijl stelt hem in staat een geloofwaardig verhaal neer te schrijven. Geloofwaardigheid, het ijkpunt der fictie. Het is een flinke pil maar een goed boek wil je liever zo lang mogelijk laten duren en mag eigenlijk nooit uit zijn. Bos is er heel goed in geslaagd een roman te schrijven die waar gebeurd had kùnnen zijn, en een gewaarschuwd mens telt altijd voor twee, want je weet maar nooit. Soms verschuilt de waarheid zich achter fictie.

 

Redactie Het Manuscript

// Webpodium van Adriaan Bos »
 

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009

 


Adriaan Bos

De zonen van Samuël

 

Adriaan Bos

 

Beste Manuscript 2009
Beste Manuscript 2009
Uitgeverij Het Manuscript

Topauteur

 


 


Beste Manuscript 2009

Uitgeversdeur

 


Het Manuscript 2009

 

Fotografie Big Bang Express
Het Manuscript - www.hetmanuscript.org

De zonen van Samuël

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009