MANUSCRIPTRECENSIE
Menno Knopperts
10 OKTOBER

Menno Knopperts kwam tot de conclusie dat hij zoveel dingen kon en wilde dat hij besloot schrijver te worden. Zo kon hij al die rollen vervullen die hem intrigeerden en ze inpassen in zelfbedachte decors en zelfbedachte verhalen. Met 10 oktober bewees Knopperts een goede keus te hebben gemaakt. De kern van zijn boek betreft een nieuwe wet. Niets bijzonders eigenlijk want er worden zo vaak nieuwe wetten geïmplementeerd in de samenleving. Maar ditmaal betreft het een wet die zo bizar is dat de hele wereld op zijn kop staat.

'Zou je een moord plegen als daar geen juridische gevolgen aan zaten? Dat is een vraag waar de hele wereldbevolking mee te maken krijgt wanneer er op 10 oktober een nieuwe wet wordt ingevoerd die het mogelijk maakt om één iemand ongestraft van het leven te beroven. Vanaf dat moment is er nog maar één gespreksonderwerp in praatprogramma's, bij de koffieautomaat, op straat en in kroegen of restaurants.'

Knopperts belicht de gevolgen van deze wet vanuit vele invalshoeken maar ook vanuit de positie van de laatst veroordeelde moordenaar. Deze moordenaar of 'De Laatste' wacht op zijn uitspraak, een uitspraak die wordt gedaan door mensen die sinds 10 oktober het recht hebben om eenmaal straffeloos te doen wat hij onder de oude wet heeft gedaan. Mensen vinden het eerst geweldig maar al snel blikt men wat paranoïde om zich heen. Voor wie is hij niet goed geweest, wie zijn zijn vijanden en vooral, wie zou er echt toe in staat zijn om gebruik te maken van deze nieuwe wet?

Per hoofdstuk is er vaak een andere invalshoek met andere mensen aan het woord. Het lijkt erop dat het manuscript pas in de beginfase zit. Knopperts zou het 'eigen stemgeluid' van de personages wat beter uit kunnen werken zodat het verhaal meer dimensie krijgt of kan gebruik maken van een auctoriale verteller, waarbij een stabiele verteltrant juist erg wenselijk is. Ook de dialogen kunnen strakker worden uitgewerkt. De spanningsboog zal dan worden aangescherpt want het plot zelf is er zeker een met 'een Steven King gehalte' en zal absoluut zijn weg vinden naar de liefhebbers van absurditeit, om geconfronteerd te worden met een nieuw idee waardoor de hele wereld zijn normen en waarden zal moeten bijstellen. Na het ten volle benutten van deze bak vol thrilleringrediënten zal Knopperts weinig moeite hebben om een uitgever te vinden.

 

Team Het Manuscript

// Webpodium van Menno Knopperts »
 

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009

 


Menno Knopperts

10 Oktober

 

Menno Knopperts

 

Beste Manuscript 2009
Beste Manuscript 2009
Uitgeverij Het Manuscript

Topauteur

 


 


Beste Manuscript 2009

Uitgeversdeur

 


Het Manuscript 2009

 

Fotografie Big Bang Express
Het Manuscript - www.hetmanuscript.org

10 Oktober

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009

 


Internationaal
Beste Manuscript 2009
De typemachine ratelt gekkepraat