MANUSCRIPTRECENSIE
Linda Jansma
TWEESTRIJD

Linda Jansma schrijft al sinds ze een kind was. Haar vurige wens is om te debuteren met een thriller. Ze schreef voor 'Beste Manuscript 2009' een dijk van een vrouwenthriller.

Tweestrijd is een verhaal over Hanna die zichzelf compleet wegcijfert voor haar gewelddadige psychopaatachtige echtgenoot. Deze echtgenoot liegt hun omgeving voor dat Hanna liever op zichzelf is, labiel geworden na een traumatische gebeurtenis in haar jeugd. Geïsoleerd van de buitenwereld en totaal gehersenspoeld, slooft ze dag en nacht om hun dure, grote huis spik en span te houden maar vooral om aan het eisenpakket van Axel te voldoen. Ze wacht elke keer met angst en beven op zijn commentaar want om het minste stofje of vlekje gaat haar man helemaal uit zijn dak en laat haar alle hoeken van het huis zien.
Het verhaal is opgebouwd als een rolercoaster en sleept de lezer genadeloos mee omhoog om daarna aan een minstens zo bloedstollende afdaling te beginnen. Een afdaling van het type dat je maag nog even boven blijft hangen.

-'Door de aanhoudende bemoeienis van Sonja, Maurice en Wil wordt Axel steeds gewelddadiger en bereikt de situatie uiteindelijk een hoogtepunt als Hanna besluit weg te lopen, een beslissing die haar duur komt te staan en die haar voor een bijna onmogelijke keus stelt.'-

De periode waarin ze in niemandsland terecht komt wordt luguber gesymboliseerd door haar verdwaling en opsluiting in de kelder. Hanna ondergaat letterlijk en geestelijke de pijn van haar bewustwording. Alles draait in Tweestrijd om huiselijk geweld en de gevolgen van het al dan niet accepteren van dit geweld. Het jij en ik gevoel verandert langzaam in jij of ik. Hanna wordt volledig geïndoctrineerd door haar echtgenoot. Ze is dusdanig gebrainwasht dat ze hem al zijn geweld vergeeft, het zelfs rechtvaardigt, totdat haar buurvrouw haar vertelt dat Axel ziek is. Met zijn regels, zijn overdreven netheid en zijn streven naar perfectie leidt hij vermoedelijk aan OCPS: obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis.

Jansma slaagt erin de lezer direct bij zijn strot te pakken, een fuik in te leiden en met de kans op een hartverzakking verder te stuwen. De vraag is of de titel Tweestrijd gaat over haar thriller of over de lezer die in tweespalt komt; blijven uit angst of weglopen met alle gevolgen van dien. Of is er nog een derde optie? Hanna vindt van wel. Een verhaal dat een bloedstollende controle over de lezer houdt.

 

Team Het Manuscript

// Webpodium van Linda Jansma »
 

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009

 


Linda Jansma

Tweestrijd

 

Linda Jansma

 

Beste Manuscript 2009
Beste Manuscript 2009
Uitgeverij Het Manuscript

Topauteur

 


 


Beste Manuscript 2009

Uitgeversdeur

 


Het Manuscript 2009

 

Fotografie Big Bang Express


Het Manuscript - www.hetmanuscript.org

Tweestrijd

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009

 


Internationaal
Beste Manuscript 2009
De typemachine ratelt gekkepraat


Art by Christel Cosijn