MANUSCRIPTRECENSIE
Are Meijer
DOPA

Are Meijer schrijft meer dan enkel verhalen. Ook poëzie en songteksten hebben zijn aandacht. Hij is gefascineerd door de zelfkant van de samenleving, bedriegers, charlatans en leugenaars, maar ook door de botsing van verschillende waarheden.

In Dopa fungeert de zoektocht naar waarheid als enige houvast. Betrouwbare figuren zijn ver te zoeken en geopenbaarde waarheden blijken al snel nieuwe leugens. De wereld in Dopa lijkt geen waarheid te kennen, tenzij er achter iedere waarheid een nieuwe waarheid schuilt, een nieuwe waarheid waardoor de oude waarheid verwordt tot leugen, zoals de wetenschap, die zichzelf keer op keer achterhaalt. Wie gelooft wie en wie vertrouwt wie? Het verhaal kan worden gezien als een zoektocht die symbool staat voor de zoektocht naar de eigen waarheid, want wie bedondert iemand tenslotte als hij een ander bedondert? In de eerste plaats altijd zichzelf.

Meijer voert de lezer al snel mee op een schip, weg van Suriname, op zoek naar broer Stanley, richting Amsterdam. Als een onderhuids ettergezwel krijgt William gestalte in de flashbacks die Ramon vaak heeft. William die zijn zusje verkrachtte in het bijzijn van hun zieke moeder, William die zijn broer bijna had laten verdrinken en William die het felbegeerde mes op de markt voor zijn neus wegkaapte. William, de schrik van het dorp. Ramon's illegale leven begint zodra hij voet aan de wal zet maar wordt al snel een grote wazige puinhoop in de achterbuurten van Amsterdam, waar hij er niet voor terugdeinst anderen te bestelen om te overleven. Hij blijkt niet de enige die opzoek is naar zijn broer. Het verhaal lijkt te deinen op rampspoed en armoede, stampend voortgestuwd door zijn eigen geschiedenis en het onrecht in de maatschappij, kapseizend langs de verleidingen die de geest kunnen dempen, slingerend door het slijk der aarde, zonder veilige haven te vinden.

Dopa leest gemakkelijk weg maar toch moet je je hoofd erbij houden om niet samen met Ramon te verdwalen in de duistere spelonken van deze snelle wereld, waar het zichtbare en onzichtbare strijden om de ultieme waarheid.

 

Team Het Manuscript

// Webpodium van Are Meijer »
 

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009

 


Are Meijer

Dopa

 

Are Meijer

 

Beste Manuscript 2009
Beste Manuscript 2009
Uitgeverij Het Manuscript

Topauteur

 


 


Beste Manuscript 2009

Uitgeversdeur

 


Het Manuscript 2009

 

Fotografie Big Bang ExpressHet Manuscript - www.hetmanuscript.org

Dopa

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009

 


Internationaal
Beste Manuscript 2009
De typemachine ratelt gekkepraat