WEBPODIUM |
Jurriaan van Eerten |
PLACEBO
| Achterflaptekst |
Frans weet voornamelijk dat hij niet wil werken, en hij zou het liefste op bed liggen wegdromen en tekeningen maken. Het massaproduct dat de moderne samenleving van de mens maakt, daar kan hij zich niet in vinden. Om toch de huur te kunnen betalen, heeft hij zich aangemeld voor een medicijnonderzoek van tien dagen. Het lijkt de ideale baan, en in tegenstelling tot zijn ouders en beste vriend heeft hij weinig angst dat er iets mis zal gaan. Immers: "Uiteindelijk zijn het medicijnen die echte mensen met echte ziektes zullen gebruiken, zo schadelijk kan het niet zijn."
Echter, de bijwerkingen van het medicijn blijken niet mis te zijn. Bovendien maakt zijn kamergenoot Mark met iedereen ruzie, en de kliniek waarin ze verblijven werkt Frans vanaf de eerste dag op de zenuwen. Door alle omstandigheden lopen de gemoederen binnen de groep deelnemers flink op.
Placebo gaat over de macht van verbeelding. Vertrouwdheden die de realiteit maken wat het is, beginnen weg te vallen. Frans weet niet goed wat hij moet geloven; hoe hij de medicijnindustrie nu ervaart, lijkt het hem allemaal nogal smerig. Maar wat weet hij ervan? De bijwerkingen krijgen steeds meer grip op hem. Niet langer kan Frans de toeschouwer zijn die hij zo graag is, en het lijkt erop dat hij zal moeten handelen. | Over de schrijver | Na zijn studie klassiek gitaar aan het conservatorium cum laude afgesloten te hebben, besloot Jurriaan van Eerten om te beginnen met schrijven. Een klein jaar heeft hij Theaterschrijven in Utrecht gestudeerd. Sindsdien reist hij door Nederland en over de wereld, op zoek naar mensen en ervaringen die in zijn verhalen opnieuw tot leven kunnen komen. Fictie is voor hem de ultieme kunstvorm: het schilderij dat ademt of het beeldhouwwerk dat spreekt. |
Placebo
Jurriaan van Eerten
Topauteur
Uitgeversdeur