WEBPODIUM
Jan van Weeren
KAMP ANDIJVIESTAMP

| Achterflaptekst |

Een kamp op een militair oefenterrein is hermetisch afgesloten. 's Nachts wordt er gejaagd, maar waarop? Criminelen worden geronseld voor een speciale eenheid en nemen namen van helden uit de vaderlandse geschiedenis aan. Ze dragen uniformen en maskers en noemen zich Ala Batavorum. De mannen bewaken de staat tegen ongewenste elementen, maar wie hoort erbinnen en wie valt erbuiten? Een oppermachtige minister-president met eigenzinnige ideeën heeft de gevestigde partijen buiten spel gezet. Die bereiden zich met alle mogelijke middelen voor op hun comeback. Verkiezingen zijn populariteitspolls geworden. Stemmen gaat per sms tijdens een tv-debat van de kandidaten.

Tegen deze achtergrond spelen zich gruwelijke maar ook romantische gebeurtenissen af. Hierin vervullen commandant Civilis, zijn troostmeisje Morrie en adjudant Oldenbarnevelt een centrale rol. Minister-president Hero en zijn tegenstanders, onder wie Vespa, zijn de anderen. Zelfmoorden, liquidaties en een uit de hand gelopen gijzelingsactie monden uit in een onontkoombaar einde. Ethische vragen komen regelmatig naar voren, maar normen en waarden voor menselijk handelen lijken op zand gebouwd, het zand van de Waddeneilanden waar zich de kern van de tragedie voltrekt. Wat zich in het verhaal afspeelt, heeft in het echt plaatsgevonden: in het Romeinse Rijk rond het vierkeizerjaar (69 n. Chr.).

| Over de schrijver |

'Wat ik geleerd heb over voorbeschikking, vrije wil en moraal wil ik graag met anderen delen. Dat kan afstandelijk en beschouwend, in een essay, maar ook indringend en dramatisch, in een roman. Al schrijvend merk je dat de personages je meeslepen. Van schepper word je toeschouwer, lijdzaam getuige van hun handelen en onvermijdelijke noodlot. Het verhaal gaat met je op de loop. Dan kan ook ineens de actualiteit in beeld komen. Zit er straks een imperator op het Binnenhof die onze veiligheid hard aanpakt? Die straatcommando's de grote steden laat schoonvegen?'
 

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009

 


Jan van Weeren

Kamp Andijviestamp

 

Jan van Weeren

 

Beste Manuscript 2009
Beste Manuscript 2009
Uitgeverij Het Manuscript

Interesse?

 


Mail me!

Beste Manuscript 2009

Topauteur

 


Uitgeversdeur

 


Het Manuscript 2009

 

Fotografie Big Bang Express
Download certificaat

Kamp Andijviestamp

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009