WEBPODIUM
San Bos
GELUKKIGE MENSEN

| Achterflaptekst |
In de bundel Gelukkige Mensen komen we terecht in de Vogelenbuurt van een middelgrote stad. Erik, een man in een rolstoel, laat ons kennismaken met verschillende mensen in zijn buurt. Eva die probeert door haar medicijnroes heen de kleine Tom te redden, Carla strijdt tegen overgewicht en ontluikende gevoelens voor Erik, en Jos die wel erg ver gaat in zijn droom om een echte filmregisseur te worden. We leren Max kennen die graag naar treingeluiden luistert en Davey die een paar huizen verderop zijn eerste homo-erotische gevoelens beleeft. Ook maken we kennis met een vrouw in een grijze regenjas die veelvuldig op het kerkhof wordt gezien. Ondanks zijn handicap ontwikkelt Erik zich tot een Robin Hoodachtige figuur. Hoewel de personages elkaar veelvuldig ontmoeten komen we er langzaam achter dat ze allemaal geïsoleerd te midden van de anderen staan. Jong of oud, centraal staat de eenzaamheid van mensen in hun omgeving. Sfeer en setting worden in weinig woorden neergezet.
Er zit humor in de verhalen van Bos, maar door de ambivalente karakters en het stroeve van de situaties, is het altijd bitterzoet. Rouw, lust, beklemming, alles wordt getoond, hoe beschamend soms ook, maar altijd met tederheid voor de personages.

 

Over de schrijver |
San Bos (1965) woont in Haarlem, deed na het vwo een grafische opleiding, een jaar Toneelschool en was werkzaam in het theater. Haar eerste verhalen verschenen in Dagblad Trouw, NRC Handelsblad, Bulkboek, Schrijven Magazine en in de bundel 'Ware Verhalen', uitgeverij De Geus (2005), samengesteld door Ton Rozeman. Driemaal las zij een winnend verhaal voor in de serie Duizendwoorden van VPRO radio en uitgeverij Nieuw Amsterdam tijdens het radioprogramma De avonden van Lotje IJzermans. Commentaar redactie: mooie terloopse handelingen, heel zintuiglijk en goedgekozen decors. Hoe pijnlijk ook, nergens pathetisch. November 2009 presenteerde ze vijf verhalen tijdens het kunstproject Allerzielen Alom.
 

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009

 


San Bos

Gelukkige Mensen

 

San Bos

 

Beste Manuscript 2009
Beste Manuscript 2009
Uitgeverij Het Manuscript

Interesse?

 


Mail me!

Beste Manuscript 2009

Topauteur

 


Uitgeversdeur

 


Het Manuscript 2009

 

Fotografie Big Bang Express
Download certificaat

Gelukkige Mensen

 

Winnaar
Beste Manuscript 2009